Lisovačka na zakázku - Anglie
A co na to Brit a mlíko?
Gruzínský čaj je nepříliš známý sortiment na českém trhu, dříve byl k dostání pouze ve zlomkové kvalitě a nikdo skladování, či rok sběru neřešil, byl to na čaj každodenní popíjení, pro ranní probuzení. Dovážíme několik různých druhů různých kvalit a rádi bychom vám ukázali jinou tvář gruzínského čaje - čaje svou chutí plně konkurující jiným černým čajům.
Námi dovážený čaj vzniká pod pečlivou ruční prací malopěstitelů, v čaji je cítit láskyplná péče. Rodinný přístup k nám dovoluje nabídnout pro Vás skutečné poklady dovezené z této kavkazské oblasti.
Tak Vás už déle nebudu napínat - je dosušeno a koláče si odpočinuli a tak se hledají žíznivé krky V přiloženém souboru je seznam dvaceti uvolněných koláčů a tak jeden schovaný link na rozepsanou Kroniku Velkého zimního lisování.
Pokud Vás nějaký koláč z nabídky zaujmul, prosím hlaste mi číslo, ať je mohu postupně odškrtávat z nabídky.
Ode dneška začínám postupně dodávat fotografie do galerie, trochu změním styl v této záložce, ale původní hezká galerka bude stále k dispozici po rozkliknutí.
Prosím o prominutí za dočasný provizorní stav, fotografií je hodně a přidávání pomalé.26.1. začíná Veké zimní lisování. 35kilům čaje se budeme snažit dát krásný tvar a trochu jej proškolit.
Pravidelné zprávy i s fotografickým průvodcem této akce naleznete na FB stránkách Sisyfos - tak jsem pojmenoval kámen, který vytvářím pro lisování.
Pojmenoval. Protože si myslím, že v životě by měl člověk dělat věci, za kterými si stojí. A dát své práci jméno znamená uznat její hodnotu, že si jí vážím. Že ty věci nedělám slepě, nějak bezduše, protože se jménem svou duši získávají. A mne nějak unavuje žít uprostřed šedých, průměrných, bezejmených věcí.
Možná je v tom kus sentimentu. Sediment zašlého principu, podle kterého se dávalo jméno dobrým mečům, dobrým koním...
A možná se ptáte, proč lisovacímu kamenu dávám jméno Sisyfus? Vždyť je to symbol beznaděje odsouzeného k nesmyslné práci. Ne, nepropadl jsem melancholii a nepovažuji svou čajovou cestu za boj s větrnými mlýny. Pro mne je Sisyfos s čajem a vlastně i s mým životem, spjat na jiných rovinách.
Třeba když se snažím uchopit chuť čaje. Ten moment mi pořád uniká. Slova běží za valícím se kamenem chuťového zážitku a marně se jej snaží zastavit. "Ovocná! Navinulost! Kouř vzácných dřevin! Ne... slova vystřelují za pomalu vytrácející se chutí a nedokáží zpomalit, ani plně vystihnout. Už už je máme na jazyku, ale chuť se jako kámen na vrcholu vysmykne a zase nám mizí pryč. A naše slova? Jsou pak jen odlesky vzpomínání. Vzpomínání na kámen, který se nám před chvílí překulil přez špičku jazyka... jaký vlastně byl? Je to jako se Satori. V momentu, kdy jej máme jsme blaženi, ale nevíme o tom. Když už víme, ten moment, kdy rozum se to snaží uchopit - Satori mizí.
Jistě, můžeme být smutní sestupujíc si pro kámen, pro nový doušek, který nám stejně jako předchozí nakonec vyklouzne. Znova nám unikne jeho chuť. Ale já jsem takovým zvláštním způsobem v těchto momentech šťastný. Vím, že nakonec tento sestup je jen fází na cestě k dalšímu doušku - a pokud má další doušek, další čaj přijít, musí se ten předchozí skutálet dolů. Sestup je součástí věčného návratu. Protože, pokud neodejdeme, nemáme se kam vracet.
A tak je mi trochu smutno - něco skončilo, ale ve tváři mám úsměv. Jdu si dolů, pro svůj kámen, pro svou volbu. Pro Sisyfa!
"One must imagine Sisyphus happy" A. Camus
Některé dny přinášejí nadšení - podařilo se mi zkrátit dobu procesu a použít další způsoby lisování. Výsledky se mi zatím suší, takže nevím, jaké posuny ve spektru se objeví - ale tenhle koláček Tkibuli musím jít někam otestovat
Avto-Diang Hong-Da Bai Hao
Experimentální lisování 85g koláčku s Mirou z Chajovny. Jde o další mezikrok k Velkému lednovému lisování.
Chtěl jsem si vyzkuošet školit i levný čaj. Ten, který má jen jednu rovinu chutí. Co se s ním po zaškolení do koláče stane - zvolil jsem cejloňáka, kterého nabízím za 500 Kč / kg
První letošní degustace ve znamení gruziňáků - zahřejí a povzbudí!
Lisovací kameny se pomalu rodí... na konci měsíce pomůžou na svět spoustě koláčkům
Další workshop lisování čaje bych rád dělal v lednu. Pokud máte zájem - doporučte datum a třeba příjde i radost, až si uděláme s novým rokem vlastní koláčky
Join Venture! 400 čajových koláčů - 35 kg čaje - 5 dní lisování
Asi chápete, že na mne samotného je to moc. A tak hledám jednoho až tři odvážné čajaře/čajovnice, kteří by chtěli připojit své síly a kapitál.
Jde o to, že bych chtěl investovat do nákupu lisů a sušiček, a během pěti lednových dní lisovat čaje. Příjde mi to jako dobrý nápad, ale nechce se mi do toho samému. Přece jen - pět dní sedět na chatě a lisovat sám, mi příjde trochu zvláštní. Na druhou stranu, kdyby nás bylo víc, mohla by z toho být příjemná záležitost plná zajímavých zkušeností.
A tak hledám partnery, kteří do toho se mnou půjdou rovným dílem.
Celková cena projektu je 62 tisíc.
Na konci by mělo vziknout
100 koláčů Ramize (50g)
100 koláčů Tkibuli (100g)
200 koláčů Avto (100g)
(které si rozdělíme rovným dílem).
Finanční rozvaha, rozpis nákladů, místo konání etc... to bych nechal na osobním jednání.
Viva čajovému lednu
Petr
Vložena degustace černého čaje z Gruzie - Tkibuli fabrik:
Toho dne vzniklo sedum hnízd.
Velký dík patří Martin Novak, bez něj by to nešlo. Report v brzy zveřejněné fotogalerii - prozatím více na našich FB stránkách.
Zajímavý rozměr zeleného čaje - snese i vroucí vodu a je stále hutný a výtečný! Gruzínský zeleňák!
První test lisování bohužel nevyšel - zatížil jsem to knihami a bohužel se čaj nespojil. Vytvořilo se sice pár žmolků, ale určitě ne koláček... Jako závaží jsem použil část své knihovny pro disertační práci
Testuji napařování čaje pro blížící se workshop lisovaných čajů. Ty Zlaté drátky se mi zdáli prázdné, ale po chvíli v proudu v páře se rozvoněly jablečným kompotem... Lidi postujte veselejší písničky - Anna Avo mne naladila do podzimu, ale co takhle trochu Brazílie? Něco o lásce, ne?
Degustace jedinečného hutného gruzínského čaje, je podobný v minulosti dovážené skvělé Antuanetě - že by pro to, že Antuaneta je žena Avta? :-)
Lisování gruziňáku - šílený plán? V Kobuleti realita! Styl je trochu hrubý za pomoci kovářské zástěry a kladiva a výsledkem jsou skálopevně lisované kusy - ale jde to na export!
Uvažuji o kooperativním workshopu výroby lisovaných gruzíňáků. Dopředu upozorňuji, že s tím nemám žádné zkušenosti. Ale mám trochu čaje a rád bych si vyzkoušel lisování. Vymyslíme to?
Představuji si to takhle: workshop bude u nás v ateliéru (punkové hnízdo) a bude to pro 6 lidí max. Budu potřebovat příspěvek na pronájem (100 kč), na lis a výrobu "punčošek" (200 kč) a na čaj (200 kč) - předpokládám, že každý si odnese zkušenosti, dobrý zážitek a dvě cihly 125g. Základní čaj jsou Zlaté drátky 2011. Co vy na to?
Tož jde o datum mezi 7-15 prosincem. Detaily na FB stránkách Gruzínský čaj.
Bohové musí být šílení! Shodou okolností jsem se stal editorem básnické sbírky "Pajšan, básně k čaji". Sochař a básně? Jak může jít poezie dohromady s dlátem? Možná skrz rytmus úderů a dech inspirace.
Chtěl jsem říct, že své vybrané básníky jsem už oslovil a tak se ptám, jestli nemáte nápad, kdo by mohl básně čajové umět psát?
Noblesní a plný gruzínský černý čaj, jako každým rokem je to nejlepší kousek dovezený mgr. Petrem Sičem.
Další z řady gruzínských pokladů mgr. Petra Siče. Bohatá plná chuť naprosto jedinečného celku, oproti Leile spíše jemnější procítěnější charakter.
Dlouho skládaná degustace výtečného gruzínského čaje, tento čaj jsem pořádně napíjel a napíjet budu, protože je skutečně vynikající.
Zia umřela.
Ramiz říkal, že umřela loni kus času po tom, co jsme s Indiánem odjeli.
A tak nějak mi dochází, že už nikdy nedovezu její čaj.
Mám tu před sebou v konvičce Ziu 2009. Nálev je zakalený a v tónech je spíš jen vzpomínka na medovou chuť, ale přesto je stále osvěžující a časem zakulacená. Byl to můj první čaj - s Ramizem, který jsem dovezl a tak si vyčítám, že jsem nebyl pečlivější v její archivaci.
Dívám se na její typické drobné lístky. Nejsou tak hrubé jako Ramiz, ale pečlivě smotané. A mám tu před sebou i Leilu a Alex - dámy z příbuzenstva Zii, které převzaly její čaj. Jsou o třicet let mladší než Zia a já si říkám, jestli je to tak, že dobrý čaj potřebuje trpělivost stáří. Zdají se mi divoké, nemají takovou jemnost a nechávají daleko víc zelených lístků, občas narazím na jejich černý vlas... jenže jsou krásně svěží, mají hravou barvu a voní! Stačí skolit hlavu. Ziu už probouzí jen horká voda.
Nechám slov, jiným jdou lépe.
Caumarjos Zia!
Vzpomínka:
Vrátili jsme se a mimo jiné máme 25 kg Ramize! :-)
Více zde:
Konečně znova vyrážíme na expedici do Gruzie! 28. července se sejdou v dodávce čtyři duše, jeden čaro(čajo)stroj a kupa nevyspání a hurá přes Turecko do Gruzie. Letošní cíl je jasný: Vykoupit Ramize a Ziu, kus Gurie a najít 2 nové čaje (případně potvrdit existenci čajových stromů v oblasti pod Tkibuli - minule jsme je nenašli...). Návrat 20. srpna, snad s čajema.
Poradíte? Gruziňák budu za chvíli dovážet čtvrtým rokem. A po celý ten čas mám problém s transportem. A tak uvažuji, že bych koupil starší auto, do kterého se toho dost vejde a prostě si pro čaj jezdil. Ale auta jsou jedna z věcí, o kterých vůbec nic netuším. Proto bych se vás chtěl zeptat na rady - co koupit, kolik to tak stojí, doporučení, případně zpětnou vazbu, jako že to je blbost...
Indián - můj společník, mne od toho zrazuje. Říká, že to je velká investice a navíc hodně riziková. (Což uznávám - zvlášť teď, co si po letošním účtování za každý odpracovaný měsíc vyplatíme cca 800 Kč - navíc by to znamenalo dovést cca 200kg, což je na nás enormní množství). Jenže už jsem utahaný z ostatních řešení - neřešení, ve kterých se cítím jako dým ve větru (tak málo mám ve svých rukou... viz. poslední zásilka, která dochází od září).
Chtěl bych Gruziňák někam posunout. Ale zase nechci jít do něčeho, co by mohlo celý projekt pohřbít v dluzích. Potřeboval bych další úhly pohledu. Tož poradíte?
Poradíte? Gruziňák budu za chvíli dovážet čtvrtým rokem. A po celý ten čas mám problém s transportem. A tak uvažuji, že bych koupil starší auto, do kterého se toho dost vejde a prostě si pro čaj jezdil. Ale auta jsou jedna z věcí, o kterých vůbec nic netuším. Proto bych se vás chtěl zeptat na rady - co koupit, kolik to tak stojí, doporučení, případně zpětnou vazbu, jako že to je blbost...
Indián - můj společník, mne od toho zrazuje. Říká, že to je velká investice a navíc hodně riziková. (Což uznávám - zvlášť teď, co si po letošním účtování za každý odpracovaný měsíc vyplatíme cca 800 Kč - navíc by to znamenalo dovést cca 200kg, což je na nás enormní množství). Jenže už jsem utahaný z ostatních řešení - neřešení, ve kterých se cítím jako dým ve větru (tak málo mám ve svých rukou... viz. poslední zásilka, která dochází od září).
Chtěl bych Gruziňák někam posunout. Ale zase nechci jít do něčeho, co by mohlo celý projekt pohřbít v dluzích. Potřeboval bych další úhly pohledu. Tož poradíte?
Omlouvám se přátelé, za letošní zmatky. Při poslední cestě Gruzií s Indiánem jsme našli partnery, o kterých jsme si mysleli, že budou "konečným" řešením našich věčných problémů s transportem. Už "umíme" najít čaj, nakoupit jej i tady jej Vám předat, jen dostat jej z Gruzie (Aleš (Aladár Kežůravt) o tom něco ví ... btw. pokud nějaký Váš známý pracuje v oboru, předáte nám kontakt? Bohužel naše spolupráce se nevyvíjí nejlépe - např. špatně se nám akceptuje 50% nárůst cen od července...
Takže shrnuto, jsme zpátky tam, kde jsme byli před rokem.
Tímto si sypu popel na hlavu - nasliboval jsem Vám čaje a nakonec se nám tady podařilo dostat jen tři zásilky. Doufám, že další rok bude trochu hravější a stabilnější.
Hutný plný vzhledově krásný černý čaj z oblasti Guria.
Špičkový čaj z Gruzie, ukízka vrcholného umění výroby čaje. Chuťově i vzhledově exkluzivní!
Aktualizace sortimentu - opravy údajů a doplnění degustace u černého čaje Ramiz
Na konci srpna je sklizeň a my bychom chtěli dovést čerství čaj - abychom se tentokrát vyhnuli tomu, že Vás budeme žádat o zmenšení Vaší objednávky, nebo že se na Vás nedostane, nabízíme Vám možnost si nezávazně objednat určité množství dopředu. Tento čaj pak Vám nabídneme jako prvním :)
Zatím víme určitě, že budeme mít:
Guria (černý, II. fl)
Adjara (černý, II. fl.) (oba za 1847/kg)
Golden Tea, II. fl (cena zatím nestanovena - odvíjí se podle místního trhu, mi si pak přihodíme svých 30%, bude někde mezi 5500 - 7000/kg)
Jelikož se množí otázky ohledně tipsového Ramize a tipsového bílého (Jujuna) - Ramiz a Jujuna tento typ čaje dělají pouze z jarní sklizně a tedy bohužel jej nemůžeme letos více dovést.
Cca 5 km od Gelati: Nefalšované nadšení poté, co jsme našli čajové keře o velikosti dospělého člověka. Aneb ráno po 30 km dlouhé noci.
Ukořistěno 8 kg čaje. Teď mi část voní u postele. Tak to je náš úlovek z letošní výpravy do Gruzie. — úspěšná čajová mise v Ch'ak'vi, Ajaria.
Aktualizace sortimentu - vyprodané produkty - doplnění zásob v květnu 2012
Dále přidána degustace Ramize letní sběr 2011.
Plánuji expedici v květnu tohoto roku. Uvidí se podle financí :-)
Přeji všem čajomilcům, dobrodruhům a nejen příznivcům čaje, příjemný zbytek roku a úspěšný start do roku 2012. Ať se vám daří vše jak by jste chtěli a u srdce ať vás zahřeje nejen šálek čaje, ale i pocity blaha, lásky a štěstí. Hezké svátky!
Bohužel mám stále potíže s prostředníkem v Gruzii, u kterého si nechávám čaj a pak hromadně posílám (dostal nové zaměstnání a na koníčky už nemá ča(j)s). Kdyby jste někdo věděl, jak to vyřešit - případně zajímavou expediční/logistickou firmu, tak vám poděkuji za tip. Jinak čaje dostanu až po novém roce :(
Přidána fotogalerie z degustace v Jihlavě. Fotografie v záložce Degustace a přednášky
Včerejší degustace v Jihlavě proběhla v přátelském kroužku, skvělá nálada, vynikající čaje a zájem o informace - prostě nedělní podvečer jak má být! Fotografie v záložce Degustace a přednášky
Degustace čerstvých tradičních gruzínských čajů z červencové sklizně! Tradiční černé a raritní bílé čaje. Nenechte si ujít degustaci těchto výtečných čajů! Degustace bude probíhat pod vedením Mgr. Petra Siče.
KDY: 2.10. 17:00-20:00
KDE: Knihkupectví a čajovna Kuba & Pařízek Jihlava
CENA: 90,-
Počet účastníků omezen na 30 lidí. Rezervace možná na cajiva@seznam.cz
Právě jsem se vrátil z cesty - objednávky vyřeším do několika dnů.
Degustace bílé rarity z gruzie. Přirozené svěží prvky, dlouhé doznívání tónů. Exkluzivní vzhled listu, mnoho nálevů, výtečná chuť i dochuť. Velice doporučuji.
Kdyby někdo chtěl na Čajomírfestu připravovat Gruzii, tak jej rád podpořím kilem čerstvého Ramize - v tom případě ozvěte se na 728105007 (do pátku - pak už jej nebudu mít jak předat). Já se Čajomírfestu bohužel letos nebudu moci zúčastnit, ale rád bych dál šířil slávu gruziňáku :)
Potěšení z Gruzie - mimo klasických černých čajů jsem dovezl 1 kg bílého čaje od Jujuny a 3 kg Ramize - sklízeno 19.7.2011. Cena 1500 Kč/kg. V ČR budu do pátku 5.8., takže objednávky přijímám pouze do čtvrtka a vracím se až na konci září :). Pokud můžete, šiřte :) rád bych své potěšení předal ostatním.
Pan Petr Sič brzy vyrazí za čajem a přírodou do Gruzie, jistě přiveze i čerstvé čajové delikatesy.
Vítězem se stal překvapivě opět Adam Rejman! Získává kilo Zii.
Rádi bychom Vás upozornili na právě probíhající soutěž na facebooku, kde můžete vyhrát kilo čaje. Nyní se soutěží o kilo černého gruzínského čaje Zia. Pro účast stačí zapojit tvůrčí činnost, vymyslet báseň, nakreslit obraz, složit báseň, zazpívat, či jinak umělecky tvořit. Vítěze určí 15.5.2011 počet "Líbí se mi". V případě nepoměřitelných kategorií čaj přisypeme.
Webové stránky jsou téměř hotové, zbývá pár drobností a Gruzínský čaj je kompletní a Vám plně k dispozici.
Přidány zajímavé články, které ukojí Vaši potřebu vědět. Články na téma Gruzie, čaj, kultura a mnoho jiných témat, naleznete v menu vpravo v bočním panelu.
Kompletní nabídka čajů na webu. Velký výběr gruzínského černé čaje. Nárazově budou nabízeny i jiné druhy.
Nově vytvořené webové stránky! Doufáme, že se Vám budou líbit a že Vám dostatečně přiblíží krásy Gruzie, obyvatelstva, kultury, přírody a čajů. .
I když to zní divně, tak 9. prosince k nám dorazil Gruzinský podzim. V pondělí jej budeme testovat na přednášce v klubu Cestovatelů. Jste vítáni :) Mám dobrou zprávu pro příznivce Ramize, Zii a Antuanety. Bohužel Zlaté drátky letos už nebudou.
V druhé polovině ledna 2011 by měla proběhnout přednáška v Ostravě v čajovně Na větrné hůrce. Až se dojedná termín dáme vědět bližší podrobnosti.
Dne 13.12. bude od 18:30 v Klubu Cestovatelů v Brně (Veleslavínova 14) přednáška s degustací. Na čajování se těší Petr.
Tak a už jsme i na FB - najdete nás jako skupinu Gruzínský čaj.
Máme rozšířené pole působnosti!
Dovážíme čaje z Gruzie, Keni, Taiwanu, Vietnamu a Indie! Primárně se však zaměřujeme na Gruzii a Keňu. Sortiment je několikanásobně pestřejší, než když jsme začánali s distribucí, věříme, že nabídka vás osloví.